Оцінка варіабельності серцевого ритму на основі періодичних функцій із змінним періодом - Pryimak, Mykola (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2023)
Наведено поняття варіабельності серцевого ритму та вказано, що основним об’єктом її дослідження є періоди (частота) серцебиття. Відзначено, що для випадків, коли періоди утворюють стаціонарну послідовність, методи аналізу варіабельності розроблені. Основна увага в доповіді приділена вивченню варіабельності після дії на організм певних збудників спокою, наприклад, фізичного навантаження. Для таких випадків на основі періодичних функцій із змінним періодом отримана аналітична оцінка змінного періоду серцебиття та оцінка аритмії, а параметри оцінок запропоновано використовувати як діагностичні ознаки варіабельності.