(untitled) (MCIT: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Конструювання бажаних рухів механічної підсистеми магнітолевітуючого поїзда можливо шляхом комбінування керування корисними компонентами її стану з придушенням небажаних. Придушення небажаних рухів має здійснюватися способами, що залежать від вихідних передумов щодо внутрішньої та зовнішньої обстановки рухів і може бути як пасивним, так і активним. Переходити до активного придушення слід лише за недостатньої ефективності пасивного. Придушення небажаних рухів раціонально забезпечувати шляхом створення передумов інваріантністі координат, що представляють ці рухи, щодо збурень, які ігноруються, та ізоляції таких координат від впливів, які руйнують шукану інваріантність. Створена методика вказаного типу придушення