(untitled) (MCIT: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Проаналізовано існуючі підходи до визначення коефіцієнта гідравлічного опору в трубопроводах і окреслено напрями їх удосконалення з урахуванням просторових характеристик шорсткості внутрішньої поверхні. Запропоновано підхід до побудови багатофакторної аналітичної моделі, яка може підвищити точність розрахунків втрат напору в турбулентному режимі. Одержані результати є основою для подальших теоретичних та експериментальних досліджень у напрямі створення універсальної залежності коефіцієнта гідравлічного опору.