(untitled) (MCIT: Proceedings of International scientific and practical conference, 2023)
Враховуючи те, що збереження енергії та економія енергоємних ресурсів стають все більш актуальними завданнями сьогодення, зокрема в керуванні очисткою стічних вод, розглянуто використання анаеробних біореакторів для очищення стічних вод і отримання біогазу. Запропоновано низку цільових макростанів, які дозволяють оптимізувати процес очищення та використання біогазу. Ці цільові макростани включають зниження концентрації органічних забруднень у воді, збільшення виробництва біогазу та контроль концентрації органічних кислот у реакційному середовищі. Taking into account that energy conservation and energy-intensive resource saving are becoming more and more urgent tasks today, in particular in the management of wastewater treatment, the use of anaerobic bioreactors for wastewater treatment and biogas production is considered. A number of target macrostates that allow optimizing the process of purification and use of biogas are proposed. These target macrostates include reducing the concentration of organic pollutants in water, increasing biogas production, and controlling the concentration of organic acids in the reaction medium.