Об’єктно-орієнтовані мережі Петрі та можливості їх аналізу формальними методами (MCIT: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
В роботі обґрунтована актуальність застосування візуально-аналітичного моделювання для перевірки коректності функціонування програмних систем та мереж Петрі (PN), як одного з методів такого моделювання. Описана об’єктно-орієнтована інтерпретація мереж Петрі (OOPN) та проаналізовані наукові роботи, що пропонують реалізації об’єктно-орієнтованих PN. Поставлена проблема відсутності формальних методів аналізу, адаптованих до OOPN.This paper highlights the relevance of employing visual-analytical modeling for validating the correctness of software systems functioning, with Petri nets (PN) considered as one of the key modeling approaches. It describes an object-oriented interpretation of Petri nets (OOPN) and provides an overview of existing research proposing implementations of object-oriented PN. Furthermore, a gap in this field is specified, namely the lack of formal analysis methods specifically adapted to OOPN.
Keywords: моделювання програмної системи; мережа Петрі; PN-модель програмної системи; об'єктно-орієнтована мережа Петрі