(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2023)
Формули емпіричної ймовірності забезпечують непараметричні засоби для оцінки розподілу ймовірності спостережуваних гідрологічних даних. Зокрема, використовуючи формулу емпіричної ймовірності, графік оцінених значень із теоретичного параметричного розподілу ймовірності можна порівняти з даними спостереження. Це дозволяє перевірити адекватність відповідності, що забезпечується параметричними розподілами ймовірності. Однак результати обчислення емпіричних річних ймовірностей перевищення спостережених максимальних витрат води показують збільшення розбіжності між оцінками, отриманими за допомогою різних формул емпіричної ймовірності у разі більш екстремальних подій. Таким чином, вибір відповідної формули емпіричної ймовірності стає проблемою. Допустимими варіантами можуть бути різні формули положення графіка ймовірності. У цій статті показано, що розбіжність між оцінками, отриманими за допомогою різних формул емпіричної ймовірності, можна екстраполювати для прогнозування максимальних проектних витрат води малої ймовірності перевищення.