(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Запропоновано вдосконалити математичну модель процесу пружної фільтрації в пористому середовищі із тонким слабопроникним включенням. Вдосконалення полягають в урахуванні впливу неізотермічності процесу фільтрації на утримуючий градієнт напорів. Утримуючий градієнт напорів, як один із параметрів нелінійного закону Дарсі в слабопроникних пористих середовищах, є залежним від температури. Сформовано відповідну крайову задачу. Її числовий розв’язок знайдено методом скінченних елементів. Особлива увага приділена програмній реалізації числового розв’язання нелінійної крайової задачі в неоднорідному середовищі.