Індикатори першого порядку для визначення потужності гармонік детермінованих складових вібраційних сигналів / First-order indicators for determining the power of harmonics of deterministic components in vibration signals (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Запропоновано модель вібраційного сигналу як періодично нестаціонарного випадкового процесу. Для виявлення прихованих періодичностей першого та другого порядку у вібраційному сигналі використано метод найменших квадратів (МНК). Запропоновано оцінку показника нестаціонарності, що базується на оцінках потужності гармонік функції математичного сподівання, що є визначальним для виявлення відмов та моніторингу обертових механізмів.A model of a vibration signal is proposed as a periodically non-stationary random process. To detect hidden first- and second-order periodicities in the vibration signal, the least squares method (LSM) is used. An estimate of a non-stationarity index is proposed, based on the power estimates of the harmonics of the mean function, which is crucial for detecting faults and monitoring rotating mechanisms.