Алгоритми Консенсусу у BlockChain Корпоративних Системах (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
The concept of the new generation of the Internet is based on decentralization and today is widely implemented in cryptocurrency tokens and information systems based on blockchain technology. The purpose of the article is to investigate the impact of algorithms for confirming the authenticity of information on the effectiveness of the functioning of corporate information systems using blockchain technology through the analysis of existing concepts of consensus. The scheme of the corporate information system of document circulation proposed by the authors of the article in previous works using blockchain technology is based on ensuring the decentralization of the system and the integrity of data regarding the preservation and revision of the institution's documents. To automate the consensus process using a smart contract, the system uses a dynamic consensus.Концепція нового покоління Інтернету заснована на децентралізації і сьогодні широко реалізована в токенах криптовалюти та інформаційних системах на основі технології блокчейн. Метою статті є дослідження впливу алгоритмів підтвердження достовірності інформації на ефективність функціонування корпоративних інформаційних систем з використанням технології блокчейн через аналіз існуючих концепцій консенсусу. Запропонована авторами статті в попередніх роботах схема корпоративної інформаційної системи документообігу з використанням технології блокчейн базується на забезпеченні децентралізації системи та цілісності даних щодо збереження та перегляду документів установи. Для автоматизації процесу консенсусу за допомогою смарт-контракту система використовує динамічний консенсус.