Інтеграція інтернету речей та штучного інтелекту у концепції розумних міст (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У роботі досліджується інтеграція інтернету речей (IoT) та штучного інтелекту (AI) у концепції розумних міст. Окремо розглянуто застосування IoT для збору даних у реальному часі та роль AI в оптимізації міських процесів, таких як управління дорожнім рухом, енергозбереження, водопостачання та контроль навколишнього середовища. Проведено аналіз проблем, пов'язаних з впровадженням цих технологій у міську інфраструктуру, включаючи питання безпеки даних, конфіденційності та етики. Також обговорюються можливості підвищення якості життя мешканців за рахунок ефективного використання IoT та AI The work explores the integration of the Internet of Things (IoT) and artificial intelligence (AI) in the concept of smart cities. The application of IoT for real-time data collection and the role of AI in optimizing urban processes such as traffic management, energy conservation, water supply and environmental control are separately considered. An analysis of the problems associated with the introduction of these technologies into the city infrastructure, including issues of data security, privacy and ethics, was carried out. The possibilities of improving the quality of life of residents due to the effective use of IoT and AI are also discussed