Удосконалення технології проектування дренажних систем відповідно до сучасних змінюваних умов та вимог (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Обґрунтовано, що перехід на оптимізаційні методи визначає об’єктивну необхідність відповідних змін та удосконалення технології проектування дренажних систем. Наявність множинних змінних природно-агро-меліоративних умов реального об’єкта, багаторівневість (багатоваріантність), багатопараметричність, блочність та циклічність реалізації прогнозно-імітаційних й оптимізаційних розрахунків визначають необхідність послідовного обґрунтування за ієрархічною підпорядкованістю режимних, технологічних та конструктивних рішень щодо основних регулюючих елементів і дренажних систем в цілому у їх взаємозв’язку, їх поетапного еколого-економічного та інвестиційного оцінювання. Все це, у свою чергу, також визначає необхідність удосконалення технології проектування дренажних систем на основі поєднання й послідовної реалізації різнорідних методів оцінювання технічних, технологічних, економічних й екологічних параметрів різнорідних елементів та системи в цілому з відповідними базовими проектними процедурами.